Teknikken beskrives som en aktiv direkte teknik, der arbejder direkte mod den restriktive barriere. Kraften i behandlingen er intrinsic (ydet af pt. selv).
Counterstrain kræver gode palpatoriske færdigheder. Til gengæld er det den eneste manuelle teknik, hvor man lader sig vejlede af patientens smerteangivelse. Patienten skal passivt placeres i den stilling, hvor der er mest mulig komfort og dermed mindst spænding i vævet - svarende til ease point.
Der er ofte god compliance ved Counterstrain. Patienten har indflydelse på sin passive positionering og oplever, at smerten, i det område der behandles, reduceres eller forsvinder helt allerede under lejringen og forbliver reduceret efter behandlingen.
Tenderpoint
Counterstrain er bygget op omkring identifikationen af tenderpoints. Tenderpoints er lokale ømme punkter i relation til en segmentær eller muskulær dysfunktion. Tenderpoints er ikke nødvendigvis i samme område som patientens primære smerteklage.
Tenderpoints er 2 - 5 mm store palpable hypertoniciteter med distinkt ømhed uden udstråling. Den skarpe ømhed udløses her af et let palpatorisk tryk, som ikke udløser smerte ved palpation af tilsvarende sammenlignelige punkter. Tenderpoints kan være placeret i muskler, fascier, sener eller ligamenter.
Tenderpoints med relation til segmentære dysfunktioner er ofte placeret i dermatomet til spinalnerven associeret til det pågældende segment. De muskulære tenderpoints er ofte placeret i senerne nær tilhæftningen til knoglen, men kan også findes i muskelbugen. Her kan der være et overlap med Travells triggerpunkter. Der er også overlap mellem tenderpoints, akupunkturpunkter og Chapmans viscerale punkter.
Anvendelse
Counterstrain er en blid og atraumatisk teknik, som er velegnet ved akutte smertefulde dysfunktioner. Men teknikkerne er også egnet til mere kroniske tilstande, til reduktion af myofasciel spænding før en direkte behandling eller som selvstændig behandling.
Counterstrain er også god til behandling af børn. Børn sætter ofte pris på "legen", hvor vi i fællesskab skal finde en stilling, hvor det ikke længere gør ondt.