Bedre diagnoser.
Forbedret patientglæde.
Tryghed i behandlingen.

Muskuloskeletal medicin er diagnosticering og behandling af nedsat bevægelighed, smerter og gener, der opstår fra bevægeapparatet. DSMM afholder kurser, som tilfører den praktiserende læge specifik, konkret og evidensbaserede kompetencer i diagnostikken såvel som i den direkte behandling. Målet er at stille den præcise diagnose hurtigere, mindske utryghed i komplicerede patientforløb og for en bedre patient feedback. 

Alt i alt, mere overskud i hverdagen i en moderne lægepraksis. 

Læs mere

Kommende kurser

15.08.2024 - 18.08.2024

Bliv glad for din rygpatient

4 dage - 33 lektioner
Undervisere: Morten Rask, Frederikke Uldall Urne, Catrine Neble

Lær at diagnosticerer og behandle de mange med ondt i ryggen.
Indgangsvinklen er patienten, der præsenterer sig i almen praksis med smerter i nakke, skulder, ryg, lænd og hofte.

Pris kr. 19.500 / kr. 20.500 for ikke-medlemmer
29.08.2024 - 01.09.2024

MFR - CST

4 dage - 33 lektioner
Undervisere: Helle Borgstrøm, Karen Gos, ass. Frederikke Uldall Urne

Myofacial Release, MFR, og Counterstrain, CST, er to blide behandlingsteknikker, som tilstræber at give patienten en umiddelbar smertelindring og øget bevægelighed i led og muskler, når anden patologi er udelukket.

Pris: kr. 19.500 / kr. 20.500 for ikke-medlemmer
23.10.2024 - 25.10.2024

Ledmobilisering

3 dage - 24 lektioner
Undervisere: Lars Faldborg, Niels Bro Madsen, Karen Goss

Med udgangspunkt i almindelige, hyppige problematikker i almen praksis gennemgang af diagnostik, behandling og efterbehandling. 
De enkelte teknikker kombineres - overvejelser om fordele/ulemper ved de enkelte..

Pris: kr. 15.000 / kr. 16.000 for ikke-medlemmer

Differential diagnostiske kompetencer og direkte behandling.

En markant del af patient henvendelser involverer bevægeapparatet og tillige ofte som en udløsende faktor for syndromer. DSMM arbejder for at tilføre muskuloskeletal behandlinger i de daglige praksiskonsultationer. 

Et kursus hos DSMM giver den praktiserende læge konkrete kompetance der kan bruges i den daglig konsultation. 5 cases giver et billede af de mange muligheder manuel medicin giver.

Læs mere

Seneste nyt

Sygeforsikringen Danmark giver tilskud til privat muskuloskeletal behandling for deres...
Muskuloskeletal medicin er nu beskrevet som fagområde under Lægevidenskabelige...
Ines Milling har skrevet til PLO om tillægsydelse 2111 og fået nedenstående svar, som...

Undersøgelses- og behandlingsteknik

Manuel medicin er diagnosticering og behandling af skader og sygdomme, der påvirker muskler, bindevæv, sener og led. Manuel medicin består af en række grundlæggende teknikker der kan bruges på tværs af bevægeapparatet. I en behandlingssekvens vil man ofte skifte mellem disse teknikker for at opnå den bedste og mest skånsomme behandling af den enkelte patient.

Muskel Energi Teknik (MET)

Muskel Energi Teknik (MET)

Patient aktiverer muskel, til en bevægelse, i en bestemt retning, med et modhold af behandler.

Counterstrain (CST)

Counterstrain (CST)

Identifikation af dysfuktionens tenderpoints og release via positionering af patienten.

Myofacial Release (MFR)

Myofacial Release (MFR)

Mekanisk belastning af myofasciel spændingsområde, indtil der opstår release.

Ledmobilisation med impuls

Ledmobilisation med impuls

Manuelle håndgreb ved traktion, kompression, artikulering og manipulation.

Akupunktur & Injektion

Akupunktur & Injektion

Medicinsk akupunktur af triggerpunkter, tenderpoints samt ikke UL vejledte blokader.

Træning som behandling

Træning som behandling

Behandling via bevægeøvelser, strækøvelser, styrke- og stabilitetstræning.

Hvem er Dansk Selskab for Manuel Medicin?

DSMM er et lægefagligt specialist netværk der blev etableret i 1969. 
Vi specialuddanner den Praktiserende Læge indenfor manuel medicin. 

Undervisernes baggrund er en kombination af praktiserende læger, reumatologer og internationale eksperter. I dag består underviser gruppen af ca 15 personer der løbende udvikle deres egne og andres kompetencer indenfor manuel medicin.

Vi brænder for at kombinere manuel medicins viden og teknikker med den praktiserende læges daglige virke.

 

Læs om os

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få direkte besked, når vi bl.a. åbner for tilmeldingen til nye kurser, aktuelle foredrag og meget mere. Du kan til enhver tid framelde dig via et link i nyhedsmailen.

 

Til Patienten

Har du ondt i nakke, ryg, arme eller ben?

Så er muskuloskeletal behandling måske noget for dig.

Hvad er muskuloskeletal medicin?

Muskuloskeletal medicin er udredning og behandling af smerter i bevægeapparatet (muskler, sener, led) udført af en læge.

Lægen undersøger og behandler dig med sine hænder - det kaldes manuel behandling. Du bliver også instrueret i øvelser og træning. Hvis lægen skønner, at det er nødvendigt, kan han/hun supplere behandlingen med en blokade eller akupunktur.

Hvad gør lægen?

Til jeres første møde vil lægen spørge ind til dit problem og afklare tidligere skader og behandlinger, som du har modtaget. Hvis du tidligere er blevet scannet eller har fået lavet andre undersøgelser, vil det være en hjælp, hvis du har svaret på undersøgelserne med på skrift.

Herefter bliver du grundigt undersøgt fra top til tå. Lægen ser og mærker på dine muskler, sener, led og dit bindevæv (fascier). Spændinger i muskler og fascier kan give en nedsat bevægelighed, en dysfunktion, som kan være medvirkende til dine smerter. Årsagen kan være forkert, for meget eller for lidt belastning, måske på baggrund af din holdning eller arbejdsstilling.

Hvis der ikke er andet galt, som kræver nærmere undersøgelse først, kan lægen behandle disse dysfungerende områder med manuel behandling.

Der er flere forskellige behandlingsmåder. Alle har til formål at ophæve spændinger i muskler, fascier og ledkapsler for at genoprette normal symmetrisk bevægelse i dine led.

Lægen vil ofte placere dig i en stilling, hvorfra du vil blive bedt om at aktivere dine muskler med et lille tryk eller lignende. Lægen kan også fastholde dig i en bestemt stillingen for en kortere periode, for at få smerten i et ømt punkt til at forsvinde. Ved andre behandlinger bruger lægen manipulation, som du måske kender fra kiropraktoren. Her bliver et led kortvarigt skubbet ud i en yderstilling. Sommetider kan man ved manipulationsbehandlingen høre et lille klik. Det er den samme lyd, som nogle mennesker selv er i stand til at fremkalde ved fx at trække hurtigt og kortvarigt i et fingerled.

Til sidst bliver du instrueret i relevante øvelser til at genoprette balance, styrke og bevægelighed. Øvelserne er en vigtig forudsætning for, at behandlingen kan hjælpe dig.

Eksempler på tilstande som kan behandles:

Ryg- og nakkesmerter

80% af rygsmerter har ikke en klar diagnose, som kan påvises med en scanning. Måske har du af denne grund fået at vide, at det ”bare” er muskelspændinger eller kroniske smerter, som du må lære at leve med.

Ofte drejer det sig om dysfunktioner, altså spændinger i muskler og bindevæv, som kan behandles med muskuloskeletal medicin.

Smerter i arme og ben

Kan skyldes lokale skader såsom senebetændelser, slimsækbetændelser, ledbåndsskader, slidgigt eller andre gigtsygdomme. I nogle tilfælde kan smerterne også være udstrålende smerter fra ryg eller nakke. Skaderne behandles med aflastning og træning, som stimulerer helingen og funktionen. Derudover behandles de dysfunktioner, som lægen vurderer er relateret til skaden. 

Hyppige problemstillinger er indeklemningsskader i skulderen, tennisalbue, karpaltunnelsyndrom, gener efter ankelforstuvning, hælspore, nedsunken forfod og slidgigt.

Smerter i brystet

Hvis smerter i brystet ikke stammer fra de indre organer (hjerte, lunger, lever, milt, bugspytkirtel, og mavesæk) kan de stamme fra dysfunktioner i brystryggen eller ribben. Dette kan udredes og behandles med muskuloskeletal medicin.

Uforklarlige gener fra hovedet

Hovedpine, svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, smerter i bihuler, ører eller tænder kan stamme fra dysfunktioner højt i nakken eller over kraniet. Dette kan udredes og behandles med muskuloskeletal medicin.

Er der bivirkninger ved manuel behandling?

Det kan være, at du allerede efter første behandling mærker mindre smerter og en bedre bevægelighed i kroppen.

Men det er normalt, hvis du i en til to dage efter behandlingen også oplever en ømhed i hele kroppen og føler dig meget træt. Du kan måske blive kuldskær, svimmel, blive rød i huden, hvor du er blevet behandlet, eller opleve sveden, kvalme eller hovedpine. Du kan også opleve hyppigere vandladning og afføring. Enkelte personer reagerer med en lettere eufori på behandlingen.

Ubehaget efter behandlingen er ofte værst efter første behandling og forsvinder i løbet af et par dage.

Du kan forvente en klar bedring efter 2 - 3 behandlinger. Hvis du ikke opnår dette, må lægen vurdere din tilstand på ny. Der er ingen grund til at fortsætte en manuel behandling, hvis der ikke er en effekt. 

Du må ikke have feber, når du bliver behandlet.

Hvis du lider af knogleskørhed, kræft, særlige gigtlidelser eller betændelsestilstande i kroppen, skal du sige det til lægen, som skal behandle dig.

Lægen vil da tage stilling til, om der er nogle behandlinger, du ikke skal have foretaget.

Disse forhold skal være afklaret før behandlingen starter.

Hvor får man behandlingen?

Behandlingen udføres af speciallæger, oftest praktiserende læger eller reumatologer, som har videreuddannet sig i muskuloskeletal medicin. Måske din egen læge kender behandlingen?

Her kan du finde speciallæger i dit område, som mod betaling tager imod privatpatienter. 

Du behøver ingen henvisning fra din egen læge, da sygesikringen ikke giver tilskud til behandlingen. De fleste forsikringsselskaber dækker heller ikke behandlingen. Hvis du har behov for smertestillende medicin, skal du kontakte din egen læge.