Bedre diagnoser.
Forbedret patientglæde.
Tryghed i behandlingen.

Muskuloskeletal medicin er diagnosticering og behandling af nedsat bevægelighed, smerter og gener, der opstår fra bevægeapparatet. DSMM afholder kurser, som tilfører den praktiserende læge specifik, konkret og evidensbaserede kompetencer i diagnostikken såvel som i den direkte behandling. Målet er at stille den præcise diagnose hurtigere, mindske utryghed i komplicerede patientforløb og for en bedre patient feedback. 

Alt i alt, mere overskud i hverdagen i en moderne lægepraksis. 

Læs mere

Kommende kurser

15.08.2024 - 18.08.2024

Bliv glad for din rygpatient

4 dage - 33 lektioner
Undervisere: Morten Rask, Frederikke Uldall Urne, Catrine Neble

Lær at diagnosticerer og behandle de mange med ondt i ryggen.
Indgangsvinklen er patienten, der præsenterer sig i almen praksis med smerter i nakke, skulder, ryg, lænd og hofte.

Pris kr. 19.500 / kr. 20.500 for ikke-medlemmer
29.08.2024 - 01.09.2024

MFR - CST

4 dage - 33 lektioner
Undervisere: Helle Borgstrøm, Karen Gos, ass. Frederikke Uldall Urne

Myofacial Release, MFR, og Counterstrain, CST, er to blide behandlingsteknikker, som tilstræber at give patienten en umiddelbar smertelindring og øget bevægelighed i led og muskler, når anden patologi er udelukket.

Pris: kr. 19.500 / kr. 20.500 for ikke-medlemmer
23.10.2024 - 25.10.2024

Ledmobilisering

3 dage - 24 lektioner
Undervisere: Lars Faldborg, Niels Bro Madsen, Karen Goss

Med udgangspunkt i almindelige, hyppige problematikker i almen praksis gennemgang af diagnostik, behandling og efterbehandling. 
De enkelte teknikker kombineres - overvejelser om fordele/ulemper ved de enkelte..

Pris: kr. 15.000 / kr. 16.000 for ikke-medlemmer

Differential diagnostiske kompetencer og direkte behandling.

En markant del af patient henvendelser involverer bevægeapparatet og tillige ofte som en udløsende faktor for syndromer. DSMM arbejder for at tilføre muskuloskeletal behandlinger i de daglige praksiskonsultationer. 

Et kursus hos DSMM giver den praktiserende læge konkrete kompetance der kan bruges i den daglig konsultation. 5 cases giver et billede af de mange muligheder manuel medicin giver.

Læs mere

Seneste nyt

Sygeforsikringen Danmark giver tilskud til privat muskuloskeletal behandling for deres...
Muskuloskeletal medicin er nu beskrevet som fagområde under Lægevidenskabelige...
Ines Milling har skrevet til PLO om tillægsydelse 2111 og fået nedenstående svar, som...

Undersøgelses- og behandlingsteknik

Manuel medicin er diagnosticering og behandling af skader og sygdomme, der påvirker muskler, bindevæv, sener og led. Manuel medicin består af en række grundlæggende teknikker der kan bruges på tværs af bevægeapparatet. I en behandlingssekvens vil man ofte skifte mellem disse teknikker for at opnå den bedste og mest skånsomme behandling af den enkelte patient.

Muskel Energi Teknik (MET)

Muskel Energi Teknik (MET)

Patient aktiverer muskel, til en bevægelse, i en bestemt retning, med et modhold af behandler.

Counterstrain (CST)

Counterstrain (CST)

Identifikation af dysfuktionens tenderpoints og release via positionering af patienten.

Myofacial Release (MFR)

Myofacial Release (MFR)

Mekanisk belastning af myofasciel spændingsområde, indtil der opstår release.

Ledmobilisation med impuls

Ledmobilisation med impuls

Manuelle håndgreb ved traktion, kompression, artikulering og manipulation.

Akupunktur & Injektion

Akupunktur & Injektion

Medicinsk akupunktur af triggerpunkter, tenderpoints samt ikke UL vejledte blokader.

Træning som behandling

Træning som behandling

Behandling via bevægeøvelser, strækøvelser, styrke- og stabilitetstræning.

Hvem er Dansk Selskab for Manuel Medicin?

DSMM er et lægefagligt specialist netværk der blev etableret i 1969. 
Vi specialuddanner den Praktiserende Læge indenfor manuel medicin. 

Undervisernes baggrund er en kombination af praktiserende læger, reumatologer og internationale eksperter. I dag består underviser gruppen af ca 15 personer der løbende udvikle deres egne og andres kompetencer indenfor manuel medicin.

Vi brænder for at kombinere manuel medicins viden og teknikker med den praktiserende læges daglige virke.

 

Læs om os

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få direkte besked, når vi bl.a. åbner for tilmeldingen til nye kurser, aktuelle foredrag og meget mere. Du kan til enhver tid framelde dig via et link i nyhedsmailen.

Formand for Dansk Selskab for Muskuloskeletal Medicin
Helle Borgstrøm

Kære Helle Borgstrøm

Tak for jeres henvendelse vedrørende fagområdet muskuloskeletal medicins faglige indhold og selskabets internationale organisatoriske tilknytning.
Vi er enige i at der, efter det lægelige speciale Fysiurgi blev nedlagt i 1982, ikke har været et lægeligt speciale, der specifikt har varetaget manuel behandling af muskuloskeletale lidelser. I forbindelse med nedlæggelsen af det fysiurgiske speciale, fik daværende fysiurger mulighed for at få grenspeciale i reumatologi.

Efterfølgende er kiropraktorerne blevet autoriserede i Sundhedsstyrelsen med forbeholdt virksomhedsområde indenfor diagnostik, forebyggelse og kiropraktisk behandling af biomekaniske funktionsforstyrrelser i rygsøjle, bækken og ekstremiteter (jf. autorisationsloven § 52 stk. 4) og må således udfører manuel behandling af led ligesom læger må, og autoriserede fysioterapeuterne må udføre manuel terapi, i det omfang det sker som led i fysioterapeutisk behandling.
Herudover er der en række behandlergrupper inden for området og nogle af disse er registreret i Sundhedsstyrelsens registreringsordning for alternative behandlere, herunder Kranio Sakral- og Kropsterapeuter, kinesiologer mv.http://sundhedsstyrelsen.dk/da/uddannelse-autorisation/autorisation/registreringsordning-for-alternative-behandlere
Vi finder det værdifuldt, at Dansk Selskab for Muskuloskeletal Medicin er et videnskabeligt selskab, registreret under LVS og garant for en 2-årig diplomuddannelse i dette fagområde. At der er tale om en fagområdeoverbygning fremgår eksplicit af det vedheftede, hvor der nævnes, at betingelse for diplomeksamen inden for fagområdet er en forudgående speciallægeanerkendelse. Heri opfylder I netop de intentioner, Speciallægekommissionen havde, da den definerede et fagområde i modsætning til et speciale. Speciallægekommissionen udtrykte, at et fagområde kunne karakteriseres ved, at der var tilgang fra flere forskellige specialer (Fremtidens speciallæge. Betænkning fra Speciallægekommissionen nr. 1384, 2000).
Vi finder, at fagområdet muskuloskeletal medicin på bedste vis er forankret i jeres selskab med en løbende validering af denne og registreret i LVS. Hermed sikres, at områdets videnskabelige evidens og faglige udvikling stadig varetages inden for lægeområdet.
Vi har noteret jeres ønsket om at faget muskuloskeletal medicin bliver anerkendt i Danmark på lige fod med den anerkendelse, der foreligger i andre Europæiske lande.
Vi er af den opfattelse, at offentlig anerkendelse eller international status ikke nødvendigvis er afhængig af en godkendelse/anerkendelse i Sundhedsstyrelsen, når man i forvejen er autoriseret læge. I en del andre lande er det lægelige organisationer, der er kompetente myndigheder og som registrerer lægelige specialer og fagområder. Med den nuværende mulighed for at blive ”diplomlæge” på baggrund af fagområdeuddannelsen efter speciallægeuddannelse i f.eks. almen medicin, reumatologi, neurologi, ortopædi eller andre specialer, finder vi, at muskuloskeletal medicin for nuværende har sin naturlige plads som registreret fagområde.

Venlig hilsen
Susanne Vinther Nielsen
Overlæge, PhD
Senior Medical Officer
T (dir.) +45 72 22 75 62
T (m.) + 45 72 22 74 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sundhedsstyrelsen
Uddannelse og Autorisation
Danish Health and Medicines Authority
Education and Registration
T +45 72 22 74 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.